Cum să alegi experiențele culturale relevante pentru dezvoltarea adolescenților

Nu există vârstă mai frumoasă, dar și mai dificilă decât cea a adolescenței. Este perioada când gusturile se schimbă, aceștia fiind în căutarea personalității, a aspectelor care le vor defini poate maturitatea de mai târziu. Au impresia că sunt neînțelesi, inclusiv în alegerile pe care le fac cu privire la educație. Trebuie să specificăm că de-a lungul istoriei, cultura, arta au fost elemente ce au jucat un rol crucial în dezvoltarea umanității. Evoluția omului s-a concretizat prin literatură sau opere artistice de o valoare inestimabilă, acestea fiind inclusiv martori ai momentelor cele mai cruciale ale umanității. Aceste aspecte ale vieții noastre au influențat profund societatea, individul, oferind o perspectivă unică asupra lumii, promovând dezvoltarea creativității, a empatiei, a gândirii critice. Pentru adolescenți, în special, implicarea în cultură, introducerea în artă sunt lucruri ce pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării lor emoționale, intelectuale, sociale. Însă este foarte dificil să găsești, ca părinte, experiențe culturale relevante pentru această grupă de vârstă.

Elemente esențiale ale dezvoltării 

Nimic nu este mai frumos ca modul creativ prin care ne exprimăm sentimentele sau dorim să scoatem în evidență anumite momente istorice sau ale vieții noastre. Toate acestea se întâmplă prin artă sau literatură. Cultura le înglobează pe amândouă, fiind un instrument esențial pentru dezvoltarea umană, pentru înțelegerea lumii în care trăim. Aceasta le oferă adolescenților oportunitatea de a experimenta o gamă largă de experiențe, de a descoperi perspective, care îi pot ajuta să-și dezvolte identitatea. Tot cu ajutorul culturii, acești tineri pot să-și lărgească orizonturile. 

Dezvoltarea creativității 

Omul are un potențial extraordinar de a face frumos din nimic. Acest lucru trebuie cultivat încă din copilărie sau adolescență. Acești viitori adulți ar trebui să participe la activități culturale sau artistice, deoarece au darul de a încuraja gândirea creativă, de a dezvolta imaginația. Adolescenții au oportunitatea de a-și exprima ideile, sentimentele, trăirile prin diferite forme de artă, cum ar fi desenul, dansul, muzică sau scrisul.

Oameni mai sensibili

Nu este niciun secret că expunerea la artă, la tot ceea ce înseamnă cultură, frumos, îi poate ajuta pe adolescenți să dezvolte mult mai mult decât dorința de a crea la rândul lor. Ei vor învață ce este empatia, dar și înțelegerea față de alți oameni. Vor cunoaște alte experiențe, alte trăiri, diferite sau asemănătoare cu ale lor. Multe opere de artă sau cărți îi vor ajuta să înțeleagă situații, să se regăsească pe sine. Prin introducerea culturii în viața adolescenților vom observa dezvoltarea abilităților de comunicare, vom încuraja relațiile interpersonale la această vârstă critică. Acest lucru este benefic în special pentru acei copii mai introvertiți, care își exprimă cu greu trăirile.

Gândire evoluată

Interacțiunea cu opere de artă este un lucru benefic pentru orice vârstă. Însă la anii adolescenței poate fi esențial, deoarece aceștia vor învață ce este gândirea critică. Citind opere de artă sau observând anumite tablouri, vor putea să pună întrebări despre lumea din jurul lor. Acest lucru îi poate ajuta să-și dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor. Mai mult, pot să fie mult mai curajoși în a lua propriile decizii.

Stimă de sine

Operele de artă nu trebuie doar admirate. Adolescenții, mai ales dacă se observă un talent la acestora, trebuie încurajați să creeze. Dacă au talent la scris, aceștia trebuie să scrie proză, poezie, tot ceea ce le face plăcere. Realizarea unei creații artistice sau participarea la un eveniment cultural poate aduce satisfacție personală. De asemenea, acest lucru poate stimula dezvoltarea abilităților ce le vor fi utile mai târziu în viață. Adolescenții, așa cum am specificat în paragrafele anterioare, sunt în căutarea identității lor. Vor să știe care este locul lor în lume. Participarea acestora la diferite experiențe culturale, artistice, muzicale îi ajută să-și exploreze interesele, valorile, pasiunile, ceea ce poate contribui la dezvoltarea identității. Du-i la teatru, la film, la concerte. Asta înseamnă nu doar experiență, ci și timp de calitate pe care îl poți petrece cu copilul tău.

Experiențe relevante 

Este un adevăr universal că fiecare generație este diferită de cea dinaintea ei. Dacă ție îți plăceau anumite lucruri, nu înseamnă că copilul tău va fi atras de aceleași lucruri. De aceea, alegerea experiențelor potrivite pentru copiii aflați la această vârstă poate fi un proces important, deoarece poate influența impactul pe care acestea îl au asupra dezvoltării lor. Pentru asta trebuie să știi asculți, să afli care sunt interesele lor. Dă-ti interesul să descoperi, comunicând cu ei, ce le place. Cum spuneam în paragrafele anterioare, poate fi vorba de muzică, teatru, literatură sau dans. Chiar și băieții pot fi atrași de dans. Cert este că identificarea pasiunilor lor te va ajuta sa faci alegerea experiențelor pentru ei mai simplă. Multe orașe sau comune oferă activități artistice la nivel local. Interesează-te în zona ta. Ar trebui ca adolescenții să fie încurajați să exploreze aceste resurse, poate chiar să participe la evenimentele din oraș, treabă ce le va da un impuls. Pot să fie înscriși în cluburi de artă, coruri, trupe de teatru sau alte grupuri similare. Vezi ce este disponibil în orașul tău. România a început să facă multe progrese în acest sens. Nu se știe niciodată când, prin astfel de experiențe, vor descoperi o pasiune care le va marca viitorul pentru totdeauna.

Discută cu ei

Nu există vârstă mai problematică decât adolescența. Evenimentele culturale înseamnă o formă extraordinară de comunicare. După ce au participat la aceste experiențe, poți să vorbești cu copiii despre ceea ce au învățat sau despre cum le-a influențat această perspectiva anumite aspecte. Aceste conversații pot duce la crearea unei legături mult mai profunde, atât de sănătoasă între cele două generații. Părinții, educatorii sau organizațiile să sprijine participarea adolescenților la evenimente culturale pentru a le oferi cele mai bune șanse în dezvoltarea lor.