Nimic nu este mai frumos decât armonia într-un cuplu. Cel puțin, în primii ani de relație, lucrurile merg destul de bine. Însă, anumite schimbări sau monotonia reprezintă un declin al relației, ducând adesea la despărțiri. Dacă vorbim de un cuplu unde totul este toxic, poate că ruptura este benefică. Însă dacă acolo a existat iubire, dacă încă există acel sentiment, este păcat să nu mai lupți. Relațiile sunt un aspect fundamental al vieții noastre. Având un impact semnificativ asupra stării noastre de bine. Modul în care ne simțim acasă, alături de partener, ne poate influența nu numai viața privată, ci și pe ce profesională. Capacitatea de a construi, de a menține legături sănătoase este esențială pentru dezvoltarea noastră ca indivizi. Mai mult, fericirea în viața de cuplu ne va face mai mulțumiți cu ceea ce avem, oricâte neajunsuri am avea. Împreună cu partenerul trebuie să înveți să treci peste tot.
Comunicarea eficientă
Aceasta este piatră de temelie a oricărei relații sănătoase. Pentru a avea succes în relații, trebuie să învățăm să ascultăm cu atenție. Trebuie să exprimăm cu claritate gândurile, sentimentele noastre, temerile, anxietățile, dar și bucuriile. Oferă-i persoanei de lângă tine timpul tău, atât cât este posibil. De fapt, acest lucru trebuie să fie reciproc. Nu pot da puțin pentru a cere mult în schimb. Acordă-i partenerului tău atenția necesare atunci când vorbește. Dacă nu știi să asculți, trebuie să înveți să faci. Este o cerință esențială pentru înțelegerea profundă a celui de lângă tine. Când partenerul tău are o problemă, pune-te în locul celuilalt. Trebuie să te gândești ce ai face sau cum a-i reacționa în anumite situații. Nici tu nu trebuie să îți pui frâu sentimentelor. Trebuie să te exprimi, să îl faci pe celalat sa te asculte. Doar așa veți avea o relație sănătoasă, în momentul în care veți învăța să vă ascultați.
Încredere
Atunci când începem o relație, vedem ce este mai bun la persoană cealaltă. Însă sunt persoane care, poate din cauza unor anumite traume, privesc cu scepticism acțiunile partenerului. Aceasta este lipsa de încredere, nocivă oricărei relații. Pentru asta, trebuie să încerci să nu compari relațiile trecute cu cea actuală. Este multă muncă, însă poți găsi inclusiv ajutor de specialitate în acest sens. Încearcă să acorzi încredere omului cu care împarți un cămin. Leapădă-te de concepții nesănătoase precum “toți bărbații sunt la fel”, “femeile sunt toate materialiste”, iar exemplele pot continua la nesfârșit. Fiecare relație este o foaie albă pe care trebuie să trasați, cu încredere, împreună, linia destinului vostru.
Respectul este crucial
Legat de ceea ce am spus în paragraful anterior, legat de încredere, se regăsește și acest lucru. Nici nu îți dai seama cât de important este respectul față de celălalt. De asemenea, și față de propria ta persoană trebuie să existe respect. Evită jignirile sau comportamentele disprețuitoare pentru că acestea sunt un cancer pentru relație. Fii sincer de fiecare dată, chiar dacă ai greșit. Nu este normal că într-o relație să existe adevăruri spuse pe jumătate sau lucruri ascunse. Doar știi vorba aceea că minciună are picioare scurte.
Cum rezolvi conflictele
Ne-am dori ca totul să fie roz într-o relație. Din păcate, nu este așa. Dar, stai liniștit. Orice cuplu are mici neînțelegeri, certuri sau alte lucruri de acest tip. Totul este absolut normal atâta timp cât nu escaladează. Trebuie să știi cum să gestionezi conflictul, astfel încât să nu se ajungă la lucuri, cu adevărat, neplăcute. Unul din aceste aspecte este escaladarea în violență verbală sau fizică. Ambele sunt dăunătoare nu numai relației, ci și persoanei individuale. Deja, atunci când se ajunge la așa ceva ar trebui să pleci. Aici nu mai este nimic de reparată pentru că cel care a făcut odată un astfel de gest, îl va mai face și altă dată. S-a trecut o linie, așa că deja încrederea nu mai trebuie acordată. Dacă însă certurile sunt mici, fără a se ajunge la lucruri urâte, se poate trece peste cu comunicarea de care am vorbit anterior. Empatia este un alt lucru ce te poate ajuta sau vă poate ajuta ca și cuplu. Încearcă să vezi ce este în spatele acelei izbucniri. Poate partenerul tău a avut o zi grea la muncă. Desigur, nu este OK să vină cu problemele de acolo acasă, dar suntem oameni și avem cu toții scăpări. Discută cu cel de lângă tine, linșteste-l. O să vezi că atunci când va vedea că are susținerea ta se va calmă. De asemenea, uneori trebuie să facem compromisuri. Lasă de la tine este un concept sănătos dacă nu lași prea mult. Poți să închizi un ochi la mici scăpări, precum o privire mai urâtă sau un ton ridicat, însă totul trebuie gestionat astfel încât să nu devină o obișnuință.
Susținerea reciprocă
Succesul în relații implică, de multe ori, abilitatea de a lucra în echipă, pentru că asta înseamnă un cuplu. Împreună puteți atinge obiective comune, vă ajutați unul pe celălalt să evoluați. Stabiliți obiective comune, visuri pe care doriți să le atingeți în relație, planuri de viitor. Poate că aveți unori dorințe diferite, însă fiecare dintre noi este diferit, deci este ceva normal. Se pot face toate, fără a invada prea mult spațiul celuilalt sau fără a te lasă pe tine. De exemplu, dacă partenerul vrea să participe la un curs, dar asta ar însemna că o perioadă să nu mai aibă timp pentru gătit, cred că se poate face un compromis pentru o perioadă. Nu veți muri de foame, iar ceea ce face poate fi benefic pentru întreaga voastră relație. Susține omul de langa tine pentru că asta înseamnă o relație sănătoasă.