Cum să atragi succesul financiar în viața ta

Ne place sau nu, tot ce facem se leagă de bani. Nu putem să ieșim din casă fără a cheltui. Este adevărat, că cea mai mare parte a populației, cel puțin în România, se descurcă foarte greu cu banii. Salariile sunt mici, mai ales dacă este nevoie să crești și un copil. Sunt oameni care câștigă minimul pe economie sau puțin peste. Facturile sunt mari, hrană este scumpă, mai trebuie cumpărate și haine sau încălțăminte, măcar din când în când. Nu mai vorbim de vacanțe sau alte plăceri. Nu e de mirare că tot mai multe persoane își doresc să aibă mai mulți bani, să se bucure de o viață decentă. Nu punem la socoteală anumite categorii care se laudă pe rețelele de socializare că, dacă fac reclamă la două rujuri, câștiga munți de bani. Trebuie să discutăm de succesul financiar sănătos, asumat. Acesta este un obiectiv comun pentru multe persoane. Poate că visezi să-ți plătești datoriile, să-ți cumperi casa visurilor sau să-ți asiguri o pensie confortabilă, poate vrei să te plimbi, să îți ajuți copiii sau să nu mai depinzi de mila unui patron care se îmbogățește pe spatele tău. În toate aceste cazuri, gestionarea corectă a banilor, atragerea succesului financiar pot aduce stabilitate, liniște, fericire în viața ta.

Stabilește obiective financiare clare

Nu este nicio rușine să ne dorim mai mult, însă trebuie să știm exact ce vrem. Sunt atât de multe persoane care nu au idei clare despre ce vor, iar dacă dau de bani, îi vor cheltui cât se poate de aiurea, iar treburile cu adevărat importante nu vor fi rezolvate. Trebuie să fii cat se poate de conștient că pentru a atrage succesul financiar este bine să-ți stabilești obiective financiare clare, care să fie bine definite. Începe prin a-ți imagina ce vrei să realizezi pe termen scurt, apoi ce dorești pe termen mai lung. Dacă vrei să economisești bani pentru o excursie sau pentru a-ți cumpăra o casă, ai nevoie de obiective specifice, cuantificabile. Cu un scop clar în minte, vei putea să-ți direcționezi eforturile, precum și resursele către realizarea acelor obiective. Schimbarea nu o faci de mâine. Schimbarea va trebui să o faci chiar din acest moment!

Stabilește un buget

Nu putem spune că nu este greu pentru un român cu venituri mici să pună bani deoparte. De fapt este aproape imposibil. Totuși, dacă ai această posibilitate, poți încerca. Un buget bine elaborat este o unealtă esențială pentru gestionarea financiară de succes. Te sfătuim să începi să îți urmărești toate veniturile. Apoi ține o evidență clară a cheltuielilor tale. Acest lucru te va ajuta să înțelegi pe ce dai banii, ca ulterior să vezi cum poți să economisești mai mult. Vei vedea că adesea faci cheltuieli ce nu își au rostul. Dacă unele lucruri nu îți sunt esențiale sau poți să trăiești foarte bine și fără ele, nu le mai cumpără. Evită acele magazine de unde cumperi mai mult decât necesar. Hipermarketurile sunt printre ele. Totuși, dacă nu ai altă opțiune de a-ți face cumpărăturile, mergi cu o listă bine stabilită de acasă, pe care să nu o depășești. Redu cheltuielile inutile, pentru a aloca o parte din venituri pentru economii sau, de ce nu, unele investiții.

Investește în educație financiară

Nu trebuie să te oprești din învățat, chiar dacă ești trecut de 30 sau 40 de ani. De fapt, la orice vârstă poți face asta. Din păcate, în țara noastră nu se pune preț pe educarea tinerilor în ceea ce privește finanțele proprii. Pentru a atrage succesul financiar, este important să-ți dezvolți cunoștințele despre gestionarea banilor. Așa că, citește cărți despre finanțe personale, urmărește cursuri online sau participă la seminarii despre investiții sau economisire. Tot ce îți este la îndemână te poate ajuta dacă chiar îți dorești să te educi în acest sens. Cu cât știi mai mult despre modul în care funcționează banii sau investițiile, cu atât vei putea să iei decizii mai informate. Nu spunem că te poți îmbogăți peste noapte, însă poate vei reuși să te redresezi financiar, nemaiavând lipsuri financiare lunare.

Economisește regulat

Am spus în paragrafele anterioare că românii nu economisesc. Unii nu o fac din lipsa educației financiare, alții pentru că nu au din ce. Totuși, dacă ai posibilitatea de a face acest lucru, ai putea să încerci. De exemplu, încearcă să pui lunar o sumă de bani într-o cutie sau pe card. Poți pune 100 de Ron, sau 200, așa de început. La un simplu calcul vei vedea cât de mult poți economisi până la final de an. Economisirea regulată este o componentă cheie a succesului financiar. De asemenea, poți să investești într-un fond de pensii, alocand o parte din veniturile tale pentru aceste scopuri. Cu timpul, economiile tale se vor acumula, devenind o resursă importantă pentru atingerea obiectivelor tale financiare.

Plătește-ți datoriile

Probabil o mare parte din români au rate în bănci, împrumuturi pe la rude sau alte asemenea. Dacă ai datorii, este important să le acoperi cât mai repede posibil. Acestea îți pot limita posibilitatea de a economisi, făcând imposibil să investești în alte lucruri. Concentrează-te pe plata datoriilor cu dobânzi mari în primul rând. Cu cât scapi mai repede de datorii, cu atât vei avea mai multă libertate financiară. De exemplu, dacă ai rate la banca, atunci când poți, pune mai mulți bani în cont. Chiar și dacă reduci cu un an sau 6 luni perioada de creditare, tot vei face o economie la dobânda. 

Investește în tine

Dacă vrei mai mulți bani, nu ar trebui să te mulțumești cu puțin. Gândește-te la locul de muncă pe care îl ai în prezent. Una dintre cele mai bune investiții pe care le poți face este în dezvoltarea ta personală, sau, mai bine, în cea profesională. Îmbunătățește-ți abilitățile, urmează cursuri de specialitate, caută oportunități de a avea o carieră. Cu cât ești mai valoros pe piața muncii, cu atât vei avea șanse mai mari de a câștiga mai mulți bani. Un job mai bine plătit te poate scăpa de datorii, te poate ajuta să pui bani deoparte, poate chiar îți va aduce oportunități nebănuite.