Nu există moment mai prielnic pentru a face o curățenie decât acela când natura renaște. Am putea să aducem în discuție faptul că acum totul reprezintă o schimbare simbolică, că primăvara înseamnă natura care revine la viață, că vedem soarele care animă tot ceea ce este pe pământ. Însă, schimbarea nu este doar despre natură, ci este și momentul ideal pentru a face o curățenie profundă în casă, pentru a aduce un aer proaspăt în fiecare colț al locuinței tale. Desigur, trebuie să presupunem că faci curat măcar o dată pe săptămâna, deși ideal este să mai ștergi praful sau să dai cu matură și în timpul săptămânii. Însă, există momente când o curățenie generală, în care pur și simplu dai casa cu susu-n jos pentru a curăța fiecare colțișor, chiar și cel mai ascuns, pe care nu te-ai fi gândit să-l ștergi vreodată de praf. După lunile reci de iarnă, în care probabil ai petrecut mai mult timp în interior, acum este momentul să aerisești, să cureți, să organizezi fiecare spațiu pentru a te bucura de o atmosferă fresh, care să te revitalizeze. Este absolut minunat să vezi după cum poți respira un aer curat, cum parcă primăvara ți-a călcat pragul locuinței pentru a te face să te simți mai bine.
Planificarea este baza
Nu cred că trebuie să îți mai spunem că fiecare acțiune pe care o întreprinzi are nevoie de o organizare. Înainte de a începe curățenia propriu-zisă, este important să-ți faci un plan. Asta te va ajuta să nu pierzi timp aiurea, să faci totul ca la carte. Lista de lucruri de făcut este obligatorie. Aceasta trebuie să fie că o hartă detaliată a tuturor spațiilor care trebuie curățate, dar și a sarcinilor pe care ar trebui să le faci. Lista te va ajuta să fii organizat, să nu ratezi nimic, să nu te trezești după curățenie că ai scăpat un colțișor. Stabilește-ți obiective realiste, prioritare pentru curățenia de primăvară. Poți să te concentrezi pe anumite camere sau aspecte, cum ar fi curățarea geamurilor sau organizarea dulapurilor. Nu încerca, dacă ai o casă foarte mare, să termini totul într-o zi sau, i-ați pe cineva care să te ajute. Totuși, înainte de a începe activitatea ar trebui să ai toate uneltele, toate produsele de curățenie necesare pentru a-ți face treaba. Nu uita să treci pe lista ta mănuși de protecție, lavete, soluții de curățat, saci de gunoi. Vei vedea că vei avea nevoie, în special când vine vorba de o curățenie generală.
Organizare
Vorbeam în paragraful anterior despre așa ceva. Acum tot despre organizare vom discuta, însă dintr-un alt punct de vedere. Ți-ai luat totul pentru a începe munca propriu-zisă, iar acum trebuie să te apuci de treaba. Ar trebui să faci loc pentru a respira, eliminând obiectele nefolositoare, organizându-ți spațiul. Începe prin a parcurge fiecare cameră, în care ar trebui să identifici obiectele pe care nu le mai folosești sau nu. Nu trebuie neapărat să arunci ceea ce nu îți mai folosește. Poate sunt lucruri bune, de care altcineva se poate încă folosi. Donează sau vinde ceea ce nu îți mai este necesar. După ce ai redus dezordinea, urmează ordinea. Trebuie să faci ca întreg spațiul, adică camera, apartament sau casă, să fie util sau, mai bine zis, utilizabil. Dacă nu arunci din obiecte, le poți depozita pe unele dintre ele în cutii, pe rafturi pentru a le avea la îndemână.
Curățenia
În momentul în care ai scăpat de dezordine, de deranjul din jurul tău, ai loc mai mult pentru a începe să scapi de murdărie, praf sau ce mizerie este în locuința. Începe curățenia de sus în jos, astfel încât să nu murdărești din nou suprafețele deja curățate. Nu trebuie să uiți de tavan, de lustre, de plafoniere, apoi ai grijă de pereți, mobilier, podele. Curăță geamurile, vitrinele, oglinzile cu atenție folosind soluții de curățat specializate sau amestecuri de apă și oțet pentru a obține o strălucire impecabilă. Șterge mobilierul, inclusiv suprafețele din lemn, sticla sau plasticul. Asigură-te că folosești produse de curățenie adecvate pentru fiecare tip de suprafață. Apoi, aspiră sau spală podelele pentru a elimina praful acumulat. Să știi că draperiile, perdelele, covoarele, lenjeria de pat trebuie spălate pentru a le revigora, eliminând astfel orice mirosuri neplăcute.
Încăperile cu cei mai mulți germeni
Două dintre cele mai utilizate spații din casă sunt baia și bucătăria. Aici însă se întâlnesc și cele mai multe bacterii. Așadar, necesită o atenție specială în timpul curățeniei de primăvară. Curăță cu atenție electrocasnicele, inclusiv cuptorul, plita, frigiderul. Congelatorul ar trebui dezghețat înainte. Îndepărtează grăsimea sau murdăria de pe suprafețe folosind soluții de curățat puternice. Nu uita să arunci produsele perisabile expirate. Cât despre baie, nu te zgârci la produsele de curățenie pe care le vei folosi. Desfundă scurgerile, curăță cu atenție cada, chiuvetă, insistă asupra toaletei. Schimbă prosoapele, produsele de igienă personală, aruncă recipientele goale de produse cosmetice sau de igienă.
Spațiul exterior
Dacă ai un balcon sau locuiești la casă nu uită de acestea. Nu cred că trebuie să îți mai spunem că curățenia de primăvară nu se oprește la interior. Grădina trebuie curățată de gunoaie, ramuri uscate, frunze, apoi tunde gazonul. Plantează flori de primăvară, pregătind solul pentru viitoarele culturi. Curăță terasă sau balconul, îndepărtând murdăria și praful acumulat în timpul iernii. Înlocuiește sau repară mobilierul de grădină, verifică integritatea structurilor exterioare, cum ar fi gardurile sau pergolele, fă tot ceea ce este necesar pentru a da un aspect plăcut și acestor locuri.