Cum să devii mai conștient de respectarea naturii

Nu putem să nu remarcăm schimbările climatice care au loc în jurul nostru. În ultima sută de ani se pare că omenirea a distrus mediul în care trăiește mai mult decât în câteva mii de ani încoace. Dezvoltarea industriei ne-a adus, desigur, progres. Însă ne-a adus și distrugere. Ne uităm în jur și vedem păduri defrișate, animale care își părăsesc habitatul natural sau care sunt pe cale de dispariție, aer care în multe locații de pe glob a deveni irespiranbil, o incidență mai mare a bolilor grave precum afecțiunile pulmonare, cancerul sau alte asemenea. Trăim ceva fără precedent, avem în jurul nostru o lume agitată, ne trezim zilnic într-o societate în care ritmul rapid al vieții cotidiene poate conduce la neglijarea mediului înconjurător. De aceea, putem spune cât este de vital să ne amintim de importanța respectării mediului, de protejarea naturii. Cele mai grave sunt consecințele pe care le-am menționat mai sus, adică poluarea aerului, defrișările masive, pierderea biodiversității. Acțiunile noastre au un impact profund asupra planetei noastre. Se pare că nu suntem departe de a ne autodistruge. Dar încă mai putem lua atitudine, de a salva ce mai poate fi salvat. Prin conștientizare, prin acțiune deliberată, fiecare dintre noi poate contribui la promovarea unui stil de viață mai ecologic. Conservarea resurselor naturale este o datorie sacră, imperativ necesară pentru generațiile viitoare.

Educație

Nu putem face nimic dacă nu învățăm să respectăm natură. Pentru a conștientiza acest lucru avem nevoie de educație. Acest lucru poate fi făcut acasă, dar și în școală. Pentru adulți, există grupuri sau organizații care oferă informații despre acțiunile ce pot fi întreprinse în acest sens. Informează-te despre problemele de mediu globale, vezi care sunt lipsurile locale, precum schimbările climatice, poluarea cauzată de plastic sau alte elemente, defrișările care au loc în țară sau zona ta. Cunoașterea profundă a acestor probleme te va motiva să iei măsuri concrete pentru a contribui la soluționarea lor. Nu trebuie să spui că este prea târziu. La orice vârstă poți să te ocupi de asemenea probleme. Desigur, nu este necesar să ajungi un activist de mediu exagerat, precum aceia care se așează pe autostradă în calea mașinilor. Totul trebuie făcut cu o măsură. Trebuie să înțelegem că este necesar să existe un echilibru, iar extremele, de orice fel, nu sunt sănătoase.

Reducerea consumului de resurse

Multe dintre lucrurile pe care le folosim din natură sunt limitate. Vorbim despre cărbune, gaze naturale, petrol, minereuri. Acestea se vor termina la un moment dat, iar pentru a fi produse din nou pot să treacă chiar și mii de ani. Dar dacă acestea vor fi folosite cu măsură, se va crea acel echilibru de care vorbeam mai sus. Ar trebui să fii conștient de consumul tău de resurse. Chiar și apa sau energia electrică ar trebui folosite cu cap. Adoptă obiceiuri simple, cum ar fi închiderea luminilor când nu sunt necesare, utilizarea dușului în loc de baie, folosirea transportului public sau a bicicletei în locul mașinii personale. Nu spune nimeni că trebuie să renunți definitiv la comodități. Nici nu ne dorim aceste lucruri, pentru că scopul nu este acela de a ne întoarce la evul mediu, însă o oarecare măsură nu face rău nimănui, însă poate contribui la a salva planetă.

Reciclare 

Tot vorbim de acest lucru, de cât este bun pentru pentru planetă, dar puțini știm ce înseamnă cu adevărat. Reciclează tot ceea ce poți, ce este refolosibil, redu deșeurile prin cumpărarea produselor cu ambalaje reciclabile sau chiar produse vrac. Înlocuiește produsele de unică folosință cu alternative reutilizabile, cum ar fi sticlele de apă, pungile de pânză. Dacă poți să refolosești și alte produse, poti să o faci. Sunt persoane care folosesc, de exemplu, cutiile metalice de la conserve pentru a face ghivece de flori, sau anvelopele de mașină pentru a crea diverse lucruri decorative. Aproape toate lucrurile pot să aibă o nouă viață.

O dietă sănătoasă

Să știi că și ceea ce mâncăm poate avea un impact asupra mediului. Pentru foarte multe recolte se folosesc pesticide sau îngrășăminte chimice, care sunt extrem de dăunătoare. Însă, dacă vrei consumă alimente locale, de sezon, poate chiar cultivate în propria ta curte sau chiar pe balcon vei putea reduce amprenta de carbon. În plus vei sprijini agricultura sustenabilă. Redu consumul de carne, de produse lactate, fără a renunța însă definitiv la ele, deoarece au rolul lor pentru o alimentație sănătoasă. Mănâncă fructe sau legume, optând pentru alternative vegetale care necesită mai puține resurse naturale.

Protejează habitatul natural

Cu acțiunile de mai sus poți să participi într-o oarecare măsură la protejarea mediului. Însă poți face și mai mult de atât. Implică-te în activități de voluntariat sau sprijină organizații care se ocupă de conservarea sau de protejarea habitatelor naturale. Participă la acțiuni diverse, precum plantarea copacilor, curățare a plajelor, curățarea zonelor rurale.

Impactului produselor 

Să știi că ar trebui să citești mai des etichetele în magazine sau pe site-uri. Înainte de a cumpăra un produs, cercetează impactul său asupra mediului înconjurător. Alege produse fabricate în mod sustenabil, care sunt fabricate etic, evitând astfel susținerea practicilor de afaceri dăunătoare pentru mediu. Implică-ți familia, prietenii, comunitatea în eforturile tale de a proteja mediul înconjurător.  Fii recunoscător, atât tu cât și ai tăi, pentru frumusețea naturii, pentru resursele planetei noastre. Petrece timp în natură, bucurându-te de conexiunea profundă pe care o oferă. Mediul înconjurător se schimbă în mod constant, iar cunoștințele pe care le acumulăm, practicile pe care le facem trebuie să se adapteze în consecință. Fii deschis la învățare, adoptând astfel noi modalități de a trăi în armonie cu natură.