Nu reușim să fim de fiecare dată ceea ce ne dorim sau să atingem acele culmi la care aspirăm. Pornim în viață visând la ceva măreț, la a fi cineva. Doar să ne gândim la copii care, atunci când sunt mici, ne spun cu atâta speranță în voce că își doresc să devină doctori, balerine, polițiști sau orice altceva ce, pentru ei, reprezintă un etalon. Mai târziu, în momentul în care ne definitivăm studiile, ne facem o idee clară despre profesia sau meseria pe care va trebui să o urmăm. Dar, din nefericire, lucrurile nu merg întotdeauna așa cum ne dorim. Iar aici nu ne referim numai la partea profesională. Pe lângă asta, mai avem și o viață personală, ce implică poate o familie, un copil sau alegerea unei căi spirituale. Acestea sunt visele noastre pe care, de multe ori, le încuiem într-o cutie pentru a nu le mai da drumul vreodată. Nu ar trebui să mai facem asta. Fiecare dintre noi are potențialul de a deveni cea mai bună versiune a sa. Totuși, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna în mod natural sau fără efort. Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să ne angajăm într-un proces continuu de dezvoltare personală, să punem în practică anumite strategii, obiceiuri care să ne ajute să ne atingem potențialul maxim. Versiunea noastră cea mai bună se poate reflecta atât în profesia urmată, cât și în ceea ce vom face cu viața noastră.
Autocunoaștere
Uneori suntem foarte confuzi cu privire la cine suntem, cu atât mai mult cu privire la ceea ce ne dorim. Nu putem să fim asumați, stăpâni pe noi înșine, până nu știm ce ne dorim cu adevărat. În procesul important pentru a ajunge să fii cea mai bune versiune a ta ar trebui să înveți să te cunoști cu adevărat. Trebuie să înțelegi cine ești, care sunt valorile tale, principiile după care te ghidezi, care sunt punctele tale tari sau punctele slabe. Desigur, este normal să nu știi de unde să începi, să te simți poate puțin debusolat. Ai putea începe prin a ține un jurnal pentru a-ți notă gândurile, sentimentele, experiențele zilnice. În acest jurnal poți să scrii inclusiv visele pe care el ai, țelurile la care aspiri. De asemenea, poți cere feedback de la prieteni de încredere sau poți să consulți un terapeut pentru a te ajută să-ți clarifici obiectivele. Orice metodă care te va ajută să te cunoști mai bine, poate fi de ajutor.
Setează-ți obiective clare
Cum spuneam mai sus, pentru a ști ce vrei, trebuie să te cunoști destul de bine. Acest lucru este esențial pentru a merge mai departe. După ce ai stabilit cine ești cu adevărat, poți să-ți stabilești obiective concise pentru viitor. Scopurile pe care le ai, pe termen scurt sau lung, te vor ajută să-ți menții concentrarea. De asemenea, vor fi esențiale ca să îți prioritizezi eforturile. Asigură-te că obiectivele tale sunt specifice, măsurabile, realizabile, relevante, cu termene limită. Astfel, vei avea un plan clar de acțiune. Doar așa vei ști exact ce trebuie să faci pentru a deveni cea mai bună versiune a ta.
Abilități duse la maxim
Dacă asculți toți terapeuții, trainerii sau experții vei auzi de la aceștia un singur lucru: trebuie să investești în dezvoltarea ta personală. Asta înseamnă să-ți dezvolți cunoștințele, aptitudinile în domeniile care te interesează sau care sunt relevante pentru obiectivele tale. Abilitățile tale sunt foarte importante în ceea ce vei face, fără ele neputând fi o versiune mai bună a propriei persoane. Poți să citești cărți, să urmezi cursuri, să participi la seminarii, să cauți mentori…orice poate fi de ajutor pentru a te îndruma în această călătorie. Gândește-te la ține că un personaj dintr-un roman de aventură. Vei pleca dintr-un punct în care vei fi simplu, mediocru, ajungând în final la capătul călătoriei unde vei descoperi că ești cu totul alt om, mult mai bun.
Ai grijă de tine
Ar trebui să te uiți în oglindă. Dacă vezi o persoană cu cearcăne, în ținută neglijentă sau murdară, cu părul nespălat, cu o piele uscată…nu ești pe drumul cel bun. Nu poți deveni cea mai bună versiune a ta dacă nu ai grijă de tine însuți. Este important să acorzi atenție aspectelor fizice. Nu neglija nici aspectele mentale. Asigură-te că ai un stil de viață sănătos, care include alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate, suficient somn. De asemenea, acordă timp pentru relaxare. Mergi la un salon, reînnoiește-ți garderoba, plimbă-te în parc sau mergi la un film. Oricare din aceste acțiuni te va ajuta într-un fel sau altul.
Învață din greșeli
Viața noastră nu este roz. Nu le putem face bine pe toate. Asta însă nu trebuie să ne demoralizeze. Trebuie să acceptăm faptul că eșecurile fac parte din viața noastră. Dimpotrivă, ele pot fi o oportunitate de a învăța. Atunci când întâmpini dificultăți sau eșuezi, analizează ceea ce s-a întâmplat, ce ai putea face diferit, cum poți să te îmbunătățești pe viitor. Ceea ce nu te omoară, te întărește!
Gândește pozitiv
Mentalitatea joacă un rol foarte important în procesul de dezvoltare personală. Încearcă să menții o atitudine pozitivă. Nu uita să crezi mereu în propriul potențial. Încurajează-te să vezi fiecare obstacol ca pe o oportunitate de a merge mai departe. De asemenea, nu te înconjura de oameni toxici. Aceștia îți vor duce la pământ moralul, distrugându-ți întreaga energie. Dacă ai astfel de persoane în anturajul tău, scapă de ele. Nu ai nevoie de așa ceva, pentru că nu vei reuși să fii cea mai bună versiune a propriei tale persoane.