Cum să cureți hainele în funcție de material

Ne place să purtăm mereu piese vestimentare frumoase, care să arate într-un mod cât mai atrăgător, care să fie pentru noi o carte de vizită. Totuși, trista realitate este că multe dintre acestea nu ne țin o veșnicie, iar în momentul în care nu mai arată că noi, suntem nevoiți să scăpăm de ele din garderobă. Dar, există unele piese de care ne îndrăgostim iremediabil și pe care am dori să le avem în stare bună pentru cât mai mult timp. Din fericire, acum avem multe opțiuni de îngrijire a hainelor, față de părinții sau bunicii noștri care aveau o singură metodă, și anume să le spele de mâna. Totuși, este ușor să te simți copleșit atunci când vine vorba de întreținerea sau curățarea hainelor, și asta pentru că fiecare material necesită o abordare diferită pentru a-și menține aspectul său pentru a fi în stare bună cât mai mult timp. Trebuie să știi care sunt cele mai bune practici pentru curățarea hainelor în funcție de material, inclusiv dacă le poți spăla acasă sau dacă ar trebui să le duci la curățătorie.

Bumbacul cel mai popular

Am putea spune că, dacă ar fi să facem un top, unul din cele mai purtate materiale textile este bumbacul. Cu toții avem sau căutăm să avem piese din acest material pentru că are o mulțime de calități. Este hipoalergenic, lasă pielea să respire, este ideal în special pentru copiii mici sau cei cu pielea sensibilă, este rezistent. Așadar, bumbacul este unul dintre cele mai comune materiale, iar acesta poate fi ușor de curățat acasă. Majoritatea hainelor din bumbac pot fi spălate la mașină folosind apă caldă sau rece, iar detergentul poate fi unul cât se poate de obișnuit. Pentru a preveni decolorarea sau deteriorarea, hainele din acest material trebuie întoarse pe dos înainte de spălare. De asemenea, evitați folosirea înălbitorului sau a soluțiilor de curățare pe bază de clor pentru hainele colorate din bumbac, deoarece acest lucru poate duce la decolorarea piesei respective. Cea mai bună metodă pentru a păstra aspectul proaspăt și pentru a preveni șifonarea este să usuci hainele din bumbac direct la aer.

Lâna ce călduroasă

Înainte că bumbacul să fie adus în Europa, majoritatea oamenilor își confecționau haine din ceea ce aveau la îndemână, iar lână era printre cele mai folosite. Hainele din lână necesită o atenție specială pentru a preveni să vintre la apă sau să se scamoseze. Dacă eticheta permite spălarea la mașină, ar trebui să folosești un ciclu delicat, apă rece la maxim 30 de grade, împreună cu un detergent special pentru lână. Pentru a evita deformarea, nu este indicat să storci hainele din lână. Nu trebuie, sub nicio formă să folosești uscătorul de rufe. În schimb, stoarce ușor excesul de apă, apoi întinde hainele de lână pe o suprafață plană pentru uscare. Este recomandat să depozitezi hainele din lână într-un loc aerisit, întunecat pentru a preveni degradarea fibrelor. De asemenea, folosește soluții antimolii pentru că acestea tind să deterioreze hainele din lână.

Mătasea cea prețioasă

Înainte doar nobilii sau regii își permiteau să poarte un asemenea material. Astăzi însă este destul de ușor de găsit, însă la fel de apreciat. Mătasea este un material delicat, sensibil, care necesită o atenție deosebită în timpul curățării. Cele mai multe haine din mătase ar trebui să fie spălate manual în apă rece sau caldă cu un detergent delicat. Evită frecarea sau stoarcerea hainelor din mătase, nu le lăsa la înmuiat prea mult timp. După spălare, ar trebui stoarse ușor ușor într-un prosop pentru a absorbi excesul de apă, iar apoi trebuie întinse pe o suprafață plană pentru a se usca. Folosește un fier cu abur la temperatură joasă pentru a îndrepta pliurile minore.

Piele delicată

Hainele nu se fac doar din fibre vegetale. De-a lungul secolelor, oamenii au folosit pielea animalelor pentru a-și acoperi corpul. Trebuie însă să știm că hainele din piele necesită o îngrijire specială pentru a-și păstra aspectul. De obicei, acestea nu ar trebui spălate, ci curățate cu un burete umed. Este recomandabil să eviți expunerea excesivă la apă sau la soare, deoarece această poate afecta calitatea pielii. Pentru petele persistente sau murdăria greu de îndepărtat, cel mai bine este să o duci la o curățătorie specializată.

Materiale sintetice accesibile

Sunt cele mai în vogă la ora actuală, pentru că au prețuri decente, iar varietate alor este una foarte mare. Hainele din materiale sintetice, cum ar fi poliesterul sau nailonul, sunt adesea ușor de curățat acasă. Acestea pot fi spălate la mașină folosind un ciclu normal, un detergent obișnuit, balsam de rufe. Evită însă utilizarea temperaturilor ridicate sau a înălbitorului, deoarece acestea pot deteriora fibră sintetică. Uscarea la aer este cea mai bună metodă pentru a preveni efectul electrostatic.

Vâscoza cea delicată

Vorbim un material foarte apreciat. Pe lângă delicatețe, are și rolul de a fi foarte absorbant. De aceea, poate necesită o atenție deosebită în timpul curățării. Majoritatea hainelor din vâscoză ar trebui să fie spălate manual în apă rece cu un detergent delicat. Evită stoarcerea, iar uscarea se face întinzându-le pe o suprafață plană. Este recomandabil să nu usuci materialele din vâscoză de expunerea directă la soare, deoarece această poate cauza decolorarea sau îngălbenirea.

Când să mergi la curățătorie

Cum spuneam mai sus, nu toate piesele pot fi spălate, mai ales cele din piele. Există însă și alte materiale sau articole vestimentare care necesită curățare profesională pentru a evita deteriorarea sau decolorarea. Acestea includ, dar nu se limitează la, articolele cu perle, paiete sau broderii delicate, articolele din catifea sau dantelă, articolele cu eticheta „doar curățare chimică”. În plus, unele articole de îmbrăcăminte, cum ar fi sacourile, paltoanele din lână sau piele, pot beneficia de o curățare profesională pentru a asigura o curățare profundă sau o întreținere corespunzătoare.